voordelicht

Bespaar tot meer dan 50% op uw energiekosten

FAQ

  • Wat is het verschil tussen een normale VSA en een HF VSA?

    Een gewoon VSA (voorschakelapparaat ook ballast genoemd) is een smoorspoel, die wordt gebruikt om in combinatie met een starter een TL-lamp te ontsteken. Deze lichtbron werkt op een frequentie van 50 Hz.

    Een hoogfrequent (HF) VSA is een electronisch apparaat, dat de ontsteking zelfstandig verzorgt, waarbij geen starter nodig is. Deze lichtbron werkt op een hoge frequentie, waardoor de lichtbron direct wordt gestart en er een rustiger lichtbeeld ontstaat. HF VSA’s hebben minder verliezen dan gewone VSA’s.

  • Kun je de tl-buis zelf vervangen, of met er een vakman aan te pas komen?

    Bij een 1 of 2-lamps armatuur die voorzien is van starters, kan de vervanging in principe door een ieder uitgevoerd worden met een kleine toelichting van onze zijde. In andere situaties is het verstandig een vakman vooraf langs te laten komen. Wij verwijzen hiervoor ook naar onze installatie handleiding.

  • Hoeveel licht is er nodig op een werkplek?

    Kort gezegd wordt 300 lux als ondergrens beschouwd voor een gewone werkplek en 500 lux als er regelmatig van papier gelezen moet worden. Dit is vastgelegd in de, overigens niet dwingende, Europese norm NEN-EN 12464-1. Er is inmiddels ook een verband aangetoond tussen de hoeveelheid licht en de effectiviteit van mensen. Hieruit blijkt dat de productiviteit toeneemt bij beter licht. 

  • Hoeveel kg CO2 is een kWh bij tl-verlichting?

    Er zijn diverse bronnen, berekeningsmethoden en aannames die een direct antwoord op deze vraag moeilijk maken. Wij rekenen met 0,59686 kg CO2 per kWh voor hoogfrequente tl-verlichting. 

    Voor conventionele tl-verlichting moet rekening worden gehouden met blindvermogen dat wordt opgewekt. Voor conventionele tl-verlichting rekenen wij met 0,99477 kg CO2 per kWh vanwege een gemiddelde COS phi van 0,6.
  • Is de lichtopbrengst van een T5-lamp gelijk aan een traditionele tl-buis?

    Het aantal Lumen per Watt van een T5 lamp is hoger dan dat van een traditionele T8 tl-buis. Een T8 tl-buis verbruikt meer energie, maar produceert alleen in het begin meer licht. De lichtopbrengst van de T8 tl-buis neemt snel af. 

    In het eerste jaar vermindert de lichtopbrengst van de T8 tl-buis gemiddeld met 15 a 20%, terwijl de T5 tl-buis gedurende de gehele levensduur gemiddeld een gelijke lichtopbrensgt behoudt.

  • Is de investering in LED binnen een redelijke termijn terug te verdienen?

    Ja, afhankelijk van de variabelen zoals aantal branduren per dag/jaar en uw huidige elektriciteitsprijs ligt de gemiddelde terugverdientijd tussen de 6 en 36 maanden. Voor een exacte berekening neemt u contact met ons op en wij komen graag bij u langs om op locatie de berekening voor u uit te voeren.

     

  • Hoeveel kan ik dan eigenlijk besparen door het vervangen van mijn huidige T8 tl-buizen?

    Uw energiebesparing kan oplopen tot ruim 50% van het huidige energieverbruik van uw T8 tl-buizen. Dit bespaart u direct op de energierekening en daarnaast levert u hiermee een belangrijke bijdrage aan vermindering van de CO2-uitstoot. U kunt de besparing direct zelf berekenen. Voor een exacte berekening neemt u contact met ons op en wij komen graag bij u langs om op locatie de berekening voor u uit te voeren.

  • Waarom past een T5 tl-buis niet in het traditionele tl-armatuur?

    De T5 tl-buis is iets korter dan de traditionele T8 tl-buis en de pootjes staan wat dichter bij elkaar. Daardoor past een T5 tl-buis niet in een T8 tl-armatuur (of ouder). Ook moet een T5 tl-buis altijd aangestuurd worden door een elektronisch voorschakelapparaat. 

     
  • Wat is een T5 tl-buis?

    Een T5 tl-buis is zuiniger en gaat langer mee dan een T8 tl-buis. 

    De lamp is zuiniger omdat de witte stof aan de binnenkant van de buis veel meer licht geeft. Door de hogere lichtopbrengst is een kleiner oppervlak nodig, de buis is daarom dunner en geeft met minder energie eenzelfde lichtopbrengst.
     
    Omdat de T5-buis dunner is bevat hij minder componenten (lees minder schadelijke stoffen).
     
    Nadeel van de dunne T5-buis is de gevoeligheid voor temperatuurwisselingen hetgeen bij lagere tempraturen resulteert in minder lichtopbrengst.
     

Vraag stellen

Heeft u vragen die niet in de vragenlijst hiernaast staan, vul hier uw vraag in en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord: